Αρχική σελίδα Σεισμός: πρόληψη και αντιμετώπιση πανικού

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2013

ΣΕΙΣΜΟΣ

Φέτος στο νηπιαγωγείο μας ασχοληθήκαμε με το πάντα επίκαιρο θέμα των σεισμών, μιας και η Ελλάδα και πολύ περισσότερο η Κρήτη βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο του εγκέλαδου.

Αρχικά μελετήσαμε τα φυσικά φαινόμενα: τη βροχή, την καταιγίδα, το σεισμό, τον ανεμοστρόβιλο και το ηφαίστειο. Είδαμε βιντεάκια στο internet για να αντιληφθούμε τις δυνάμεις τις φύσης και στη συνέχεια κολλήσαμε κάτω από κάθε εικόνα φυσικού φαινομένου τις καταστροφές που μπορεί να επιφέρει, αναλόγως έντασης και διάρκειας.

Οι εικόνες που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι από το πρόγραμμα RACEE.

alt

Καταλήξαμε ότι ο σεισμός είναι ένα από τα συχνότερα φαινόμενα που συναντάμε στη χώρα μας και είναι και πολύ καταστροφικό, άρα θα είχε πολύ ενδιαφέρον για μελέτη.

alt

Στη συνέχεια γνωρίσαμε αρχαίους μύθους από όλον τον κόσμο για το σεισμό. Οι άνθρωποι από τα πολύ παλιά χρόνια προσπαθούσαν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο φτιάχνοντας πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες γι΄αυτό. Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από την Ελλάδα και τον Τιτάνα Εγκέλαδο και δραματοποιήσαμε την αναμέτρηση του με τη θεά Αθηνά.

alt

Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στις χώρες:Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Αμερική, Ινδία και Ιαπωνία

alt

και εργαζόμενοι σε ομάδες φτιάξαμε ωραίες κατασκευές.

alt

Για να καταλάβουμε γιατί γίνονται σεισμοί, μελετήσαμε τη δομή της γης και κάναμε πλήθος δραστηριοτήτων για να καταλάβουμε γιατί τελικά κουνιόμαστε...


Παραλληλισμός του εσωτερικού της γης με πορτοκάλι και αυγό, για να καταλάβουμε την έννοια των στρωμάτων.

alt

 

Ατομική εργασία (πυρήνας=πλαστελίνη, μανδύας=cd, φλοιός=χώμα από την αυλή+ κόλλα)

alt

 

Ομαδική απεικόνιση με πανιά. Στη συνέχεια ακολούθησε κινητικό παιχνίδι.

alt

 

Ομαδική εργασία

alt

Ύστερα ασχοληθήκαμε με την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών. Διαβάσαμε βιβλία, είδαμε βίντεο, φτιάξαμε τις δικές μας πλάκες και δημιουργήσαμε τους δικούς μας σεισμούς.

alt

Οι πλάκες συνέχεια κουνιούνται... και ο σεισμός μπορεί να γίνει ανα πάσα στιγμή, γι' αυτό και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και να γνωρίζουμε τι να κάνουμε.

Έτσι μιλήσαμε για την προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι (συζήτηση με τους γονείς για ασφαλή μέρη καταφυγής στο σπίτι, στήριξη μεγάλων επίπλων στον τοίχο, ασφάλιση ντουλαπιών και συρταριών και τοποθέτηση βαριών αντικειμένων χαμηλά.), αλλά και για το σακίδιο πρώτης ανάγκης που όλοι πρέπει να έχουμε έτοιμο με τα απαραίτητα.

alt

 

Στα πλαίσια του προγράμματος για την αντιμετώπιση των σεισμών πραγματοποιήσαμε και πολλές ασκήσεις ετοιμότητας ενώ καταστρώσαμε και σχέδιο εκκένωσης του σχολείου μας.

alt