Από τις Απόκριες... ως την καραντίνα!!!

Αυτές τις μέρες, με τον τόσο ελεύθερο χρόνο, λόγω της εθνικής μας καραντίνας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στις δραστηριότητες που έγιναν στο νηπιαγωγείο μας από τις Απόκριες μέχρι και την 10η Μαρτίου. 

Αρχικά στο πλαίσιο της θεματικής "Απόκριες" μιλήσαμε για τα έθιμα του παρελθόντος, τα οποία συναντόνται ως τις μέρες μας (γαϊτανάκι, Χαραλάμπης, παραδοσιακά δρώμενα και χοροί). Κατασκευάσαμε μάσκες (βενετσιάνικες, ζωάκια, κινέζικους δράκους), διαβάσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου και ασχοληθήκαμε με τις στολές του ιππότη και της βασιλοπούλας, λόγω του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ερωτόκριτου.

img 20200218_091539  

Επίσης, παίξαμε με τους αριθμούς και προχωρήσαμε στο 6.

Για την Καθαρά Δευτέρα μελετήσαμε τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου, μιλήσαμε για τη νηστεία, για τα σαρακοστιανά εδέσματα και φτιάξαμε τους χαρταετούς μας, με τη βοήθεια του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Έπειτα ήρθε η σειρά της κυράς- Σαρακοστής, του ημερολόγιου με τα 7 ποδαράκια, όσες οι εβδομάδες της νηστείας των Χριστιανών. Με την ευκαιρία μάθαμε για τον αριθμό 7 και ξεκινήσαμε την έννοια της αφαίρεσης, αφού κάθε εβδομάδα κόβουμε (αφαιρούμε) ένα πόδι.

Η τελευταία μας θεματική, πριν την καραντίνα, αφορούσε στην Άνοιξη και τον πρώτο της μήνα, τον Μάρτη.

Διαβάσαμε την ιστορία από το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς "Τα παιδιά της Άνοιξης", όπου ο Μάρτης έχει δύο σπίτια, επειδή οι γονείς του, η Άνοιξη και το Κρύο, χώρισαν επειδή δεν τα πήγαιναν καλά μαζί. Όταν ο Μάρτης είναι με τον πατέρα του, κάνει κακό καιρό, ενώ όταν είναι στο σπίτι της μητέρας του, λιάζει. 

Και βέβαια μάθαμε την παροιμία "Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει πότε γελάει" και φορέσαμε το "μαρτάκι" μας, που με αγάπη μας πρόσφερε ο σύλλογος γονέων, για να μην μας κάψει ο ήλιος. 

Τέλος, ακολουθήσαμε την προτροπή του Ελύτη: "Την Άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις" και έτσι την φτιάξαμε και στολίσαμε τους τοίχους του σχολείου μας.

Και τώρα είμαστε καραντίνα...

Και είχαμε ετοιμάσει τις κατασκευές και τα ποιήματα για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου... 

Λόγω όμως των δύσκολων συνθηκών που περνάει η χώρα, θα μπορούσατε εσείς να πείτε σαν μια ιστοριούλα στα παιδιά για την Επανάσταση, με απλά λόγια και να τους δείξετε εικόνες από τους ήρωες του 1821. (Μην ξεχάσετε να αναφερθείτε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου!) Υπάρχει πολύ υλικό στο διαδίκτυο...

Η 25η Μαρτίου είναι ορόσημο για την Ελληνική Ιστορία. Είναι η στιγμή κατά την οποία οι Έλληνες έχοντας ένα στόχο και βασιμένοι στις δικές τους δυνάμεις, όσο μπορούσαν, έκαναν το ακατόρθωτο: πάλεψαν με τα 400 χρόνια σκλαβιάς και μια οθωμανική αυτοκρατορία και βγήκαν νικητες.  Για τον λόγο αυτό, θα ήταν πολύ στενάχωρο να ξεχαστεί λόγω της υπερπληροφόρησης για τον κορονοϊό. 

Θα τα καταφέρουμε, όπως πάντα!!