Αρχική σελίδα E-Twinning Projects "My inspiring origami" E-twinning project 2023

"My inspiring origami" E-twinning project 2023

Από τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε η συνεργασία του β ολοήμερου τμήματος με την κυρία Mihriban Sezer, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Mahir Başer İlkokulu της Άγκυρας, για την υλοποίηση του πρότζεκτ İLHAM VEREN ORİGAMİM \ MY INSPIRING ORIGAMI. 

Το πρόγραμμα αυτό συμπεριλάμβανε 13 εταίρους, μαζί με εμάς ήταν σχολεία από την Τουρκία, την Λιθουανία και τη Βουλγαρία, με κοινό στόχο την εκμάθηση της τέχνης του οριγκάμι στους μικρούς μαθητές. 

etwinning logo_656x369

Σύμφωνα με την ιδρύτρια του έργου, κυρία Mihriban Sezer, μελέτες έχουν δείξει ότι το origami είναι μια δραστηριότητα που σχετίζεται με σύγχρονες μεθόδους μάθησης, όπως η μάθηση μέσω της πράξης, η συνεργατική μάθηση, η δημιουργική μάθηση, η ενεργητική μάθηση, η μάθηση βάσει έργου και η μάθηση με βάση τον εγκέφαλο. 

Επιπλέον, το origami συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, της νοημοσύνης και της δημιουργικότητας σε παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η τέχνη του origami, η οποία χρονολογείται από το 1600, έχει πλέον χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη σχεδίων που αλλάζουν σχήμα σε διαφορετικούς τομείς μηχανικής, ιατρικής και αρχιτεκτονικής. 

168415

Κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, κάναμε σχέδια origami που σχετίζονταν με ένα θέμα που καθοριζόταν ως έργο STEAM για το προτζεκτ μας.

Αρχικά, το κάθε σχολείο δημιουργησε το logo και το poster της επιλογής του και στη συνέχεια επιλέξαμε από κοινού ένα, μέσα από ψηφοφορία. Αυτά που δημιουργήσαμε με τα παιδιά ήταν:

το logo μας


το poster μας

Και τα αυτά που επιλέξαμε ήταν:

logo

fb img_1679000564837

poster

Στη συνέχεια δημιουργήσαμε video για να δείξουμε στους εταίρους το σχολείο μας και επιλέξαμε το avatar μας για να συστηθούμε, αναρτώντας τα βιντεάκια μας στο youtube

Οι origami κατασκευές μας ξεκίνησαν με θέμα την προστασία της φύσης.

Ξεκινήσαμε δημιουργώντας ένα περιβάλλον με δάσος και αλεπούδες!!

origami1

Το οριγκάμι αλεπού ήταν σχετικά απλό και ενθουσίασε πολύ τα παιδιά, όπου έμαθαν να το κάνουν και μόνα τους στο σπίτι, αλλά και να διδάσκουν και τα υπόλοιπα παιδιά πως να το κάνουν!!!! 

origami3

Στη συνέχεια μάθαμε να κάνουμε κουνελάκια και φτιάξαμε και ένα ποίημα σχετικά με την προστασία της φύσης!

origami2

 

Το κουνελάκι στο δάσος έχει φτιάξει μια φωλιά.

Αν όμως στο δάσος πιάσει φωτιά,

το κουνελάκι δεν μπορεί να πάει μακριά...

γιατί το δάσος έχει μέσα στην καρδιά!!

 

The bunny in the forest has built a nest.

 But if the forest catches fire,

 the bunny can't go far...

 because the forest has inside the heart!!

 

Ormandaki tavşan bir yuva yaptı.

Ama orman alev alırsa,

 tavşan uzağa gidemez...

 çünkü ormanın içinde kalp vardır!!

 

Ο Μάρτιος ήταν αφιερωμένος στη θαλάσσια ζωή και στην μόλυνση του νερού. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε οριγκάμι ψαράκια και φάλαινες, όπου στην καθαρή θάλασσα ήταν χαρούμενα και στη βρώμικη ήταν άρρωστα και γράψαμε το σλόγκαν: "Η επιλογή είναι δική σου"- "The choice is yours".

origami4

Επίσης, μάθαμε να κάνουμε βαρκούλες.

origami5

Ο Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στον ουρανό, οπότε φτιάξαμε αεροπλανάκια (σαϊτες) και κάναμε διαγωνισμό πετάγματος σε ένα sky festival!!

collage sky

Η ιδρύτρια χώρα Τουρκία και η κυρία Mihriban διοργάνωσε διάφορα σεμινάρια με ειδικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες, για να εμπνεύσουν τα παιδιά σχετικά με την τέχνη και τη δημιουργία!!

origami6

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς από τα άλλα σχολεία δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό παραμύθι για το οριγκάμι "Paper Plane", που μπορείτε να διαβάσετε στα Αγγλικά και να ακούσετε στα Τούρκικα από εδώ (δημιουργώντας απλά ένα λογαριασμό στην εφαρμογή).

story jumper

Η συνεργασία των μαθητών έγινε μέσα από ένα φύλλο εργασίας, όπου έπρεπε να σπάσουν τον κώδικά και να ανακαλύψουν τι κρυβόταν μέσα (Το γράμμα Nn)!!

vibes

Όλα μαζί τα φύλλα εργασίας των μαθητών έδωσαν το όνομα του πρότζεκτ μας "My inspiring Origami"!

 

Λίγο πριν τη λήξη του πρότζεκτ, καταφέραμε να συνδεθούμε και διαδυκτιακά με τους μαθητές της κυρίας Mihriban και της κυρίας Selma BAŞAK από το Δημοτικό Σχολείο Mahir Başer İlkokulu, όπου τους χαιρετίσαμε στη γλώσσα τους και τους είπαμε τους αριθμούς ως το 10 στα Τούρκικα!! Επίσης, τραγουδήσαμε στα Ελληνικά το τραγούδι "Φεγγαράκι μου λαμπρό", το οποίο υπάρχει και στα Τούρκικα Daha Dün Annemizin Kollarında Yaşarken (Yaşasın Okulumuz) Şarkısı και μας συνόδευαν οι μαθητές της κυρίας Selma με τις φλογέρες τους!

 

Τον Μάιο, οι εταίροι χωριστήκαμε σε ομάδες και η δική μας ομάδα δημιούργησε οριγκάμι ρούχα!

Έτσι, φτιάξαμε γραβάτες και πουκάμισα, για να τα δώσουν τα παιδιά στους μπαμπάδες τους για τη γιορτή του πατέρα (18/6)!!

origami collage 1

Όλες οι εργασίες της ομάδας των ρούχων ενσωματώθηκαν και έγιναν μωσαικό, που μπορείτε να το δείτε ολοκληρωμένο εδώ!!

mosaically-untitled 1

Το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί με την αποτίμηση των δράσεων και την απονομή πιστοποιητικών στους συμμετέχοντες! 

Ήταν πραγματικά ένα μεγάλο και ολοκληρωμένο έργο, όπου τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων και πνευματικών δικαιωμάτων και συνάμα παρήχθη πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ήρθαμε σε επαφή με μαθητές από άλλες χώρες, που έχουν άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς και δώσαμε έμφαση σε όσα μας ενώνουν: η αγάπη για τη μάθηση και τη δημιουργία!

fb img_1679000564837