Τα ζώα γύρω μας

Όλη την  προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, ασχοληθήκαμε με τα ζώα. Τα ζώα που έχουν ζωή και που υπάρχουν γύρω μας: στην αυλή μας, στο δάσος και στη ζούγκλα.

  • Τα ζώα της αυλής ήταν τα περισσότερο αναγνωρίσιμα από τα παιδιά. Μιλήσαμε για τη χρησιμότητα τους (σκύλος: φύλακας, αγελάδα, κατσίκα, πρόβατο: γάλα, κρέας, μαλλί κτλ). Πήραμε συνένετευξη από τα παιδιά, ρωτώντας τα αν έχουν ζώο στο σπίτι, τι ζώο και ποιο είναι το όνομα του.

Κάναμε ψηφοφορία για να δούμε ποιο είναι το αγαπημένο ζώο της τάξης. Κέρδισε το άλογο!!

Ομαδοποιήσαμε τα ζώα με βάση την τροφή που τρώνε σε φυτοφάγα, σαρκοφάγα και παμφάγα. Τραγουδήσαμε γνωστά τραγούδια ("όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι", "η καλή μας αγελάδα"). Κατασκευάσαμε μακέτα "Το αγρόκτημα" και απαντήσαμε σε αινίγματα.

 

  • Για τα ζώα του δάσους δραματοποιήσαμε με τα παιδιά το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, μόνο που η Κοκκινοσκουφίτσα μέσα στο δάσος, εκτός από τον λύκο, συνάντησε και άλλα ζωάκια: το λαγό, το σκίουρο, το ελάφι, την αρκούδα και  την αλεπού, τα οποία της μίλησαν και της είπαν πως τα λένε, γιατί ζουν στο δάσος (για να κρύβονται από ανθρώπους-κυρίως- και από τα άλλα ζώα) και τι τρώνε.

Με τη συγκεκριμένη αφορμή (ζώα στο δάσος) στο κλασικό τμήμα κατασκεύασαν το παρουσιολόγιο: "Τα κουκουβαγάκια".

 

  • Για τα ζώα της ζούγκλας, αφού τα είδαμε σε εικόνες και τα χαρακτηρίσαμε "άγρια", γιατί πρέπει να ζουν έξω στη φύση ελεύθερα και όχι σε τσίρκα και ζωολογικούς κήπους, αυτοσχεδιάσαμε μια ιστορία ενός περίπατου στη ζούγκλα, όπου τα παιδιά υποδύονταν τα ζωάκια που συναντούσε η νηπιαγωγός. Στη συνέχεια αναρωτηθήκαμε: "Τί είναι πιο ψηλό από μια καμηλοπάρδαλη;" (σπίτι, πολυκατοικία, ουρανοξύστης, βουνό, βράχος, γίγαντας, δεινόσαυρος, δέντρο, ηφαίστειο, άλλη καμηλοπάρδαλη) και "Τι είναι πιο βαρύ από έναν ελέφαντα;" (σπίτι βουνό, δεινόσαυρος, φάλαινα, βράχος, γίγαντας, ήλιος, καράβι, φορτηγό) και φτιάξαμε μια ομαδική εργασία, ζωγραφίζοντας τις απαντήσεις μας.

 

  • Για την παγκόσμια ημέρα προστασίας των ζώων κάναμε συζήτηση για την σωστή συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα, απαγγείλαμε το ποίημα του Πολέμη: "Πότέ δε θα πειράξω τα ζώα τα καημένα, μην τάχα σαν κι εμένα και εκείνα δεν πονούν;", διαβάσαμε το βιβλίο "Η κιβωτός του Νώε" δίνοντας βαρύτητα στο ότι και ο Θεός προστάτεψε τα ζώα και δεν τα άφησε αβοήθητα και φτιάξαμε κατασκευές που πήραμε στο σπίτι.

χαρτοκοπτική γατούλα (κλασικό τμήμα)

κολάζ- διπλωτική (α ολοήμερο τμήμα)

πήλινο διακοσμητικό (β ολοήμερο)

Πάντως εμείς στο 61ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου δεν αγαπάμε απλά τα ζώα...

ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ!!!!