Αρχική σελίδα Σχολικό έτος 2014-2015 Ήρθε το Φθινόπωρο!!!

Ήρθε το Φθινόπωρο!!!

Πότε πέρασε ο Σεπτέμβριος...

Ήρθε ο Οκτώβριος και τίποτα δεν καταλάβαμε κι ας βρισκόμαστε κιόλας στην τρίτη του εβδομάδα...!

Την εβδομάδα που μας πέρασε μιλήσαμε για το Φθινόπωρο...

Τα Φύλλα: Μάθαμε γιατί το φθινόπωρο πέφτουν τα φύλλα και για τα χρώματα τους (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ), τα χρώματα του φθινοπώρου! Επίσης το γράμμα Φφ του φύλλου, του φίλου και του Φθινοπώρου. Φτιάξαμε παλαμοδεντράκια με το αποτύπωμα της παλάμης μας και χρησιμοποιώντας τον κύκλο και το παραλληλόγραμμο, δεντράκια, όπου τα φύλλα ήταν τυπώματα με δακτυλομπογιές.

Ασχοληθήκαμε με τον πίνακα του Βαν Γκογκ "Φθινοπωρινό τοπίο με τέσσερα δέντρα"

και αφού τον επεξεργαστήκαμε, απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι βλέπουμε, τα χρώματα, τις σκέψεις μας, πλάσαμε ένα παραμύθι για την γυναίκα που φαίνεται στον πίνακα και στη συνέχεια χωρισμένοι σε 4 ομάδες αποτυπώσαμε με τέμπερες τα δέντρα.

 

Ο επόμενος πίνακας ήταν αυτός του Κλιμτ "Το δέντρο της ζωής",

που στάθηκε έμπνευση για ποικίλες δραστηριότητες:

ομαδικές (το συγκεκριμένο δέντρο θα γίνει το δέντρο των 4 εποχών στην τάξη μας)

                                                                                                                                

και ατομικές

 

 

Φεύγουν τα χελιδόνια: Μιλήσαμε για το μεγάλο ταξίδι που ετοιμάζονται να κάνουν τα χελιδόνια προς τις χώρες του Νότου, προκειμένου να μην πεθάνουν από το κρύο και την πείνα του Χειμώνα που θα έρθει. Δραματοποιήσαμε την πορεία τους, πετώντας μια ψηλά και μια χαμηλά, μια γρήγορα και μια αργά, με τα πιο δυνατά χελιδόνια μπροστά και πίσω, για να προστατεύουν τα μικρότερα στην μέση. Ακούσαμε "Το τραγούδι του χελιδονιού". Και εννοείται ότι διαβάσαμε το αριστούργημα του Όσκαρ Ουάιλντ: "Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας" και γεμίσαμε συναισθήματα: συμπόνοια, κατανόηση, στοργή, αγάπη, στεναχώρια, λύπη και στο τέλος ευχαρίστηση και χαρά.

Απαντήσαμε στο γνωστό αίνιγμα και το μάθαμε απέξω:

Τέλος, κάναμε και τις κατασκευές μας με χαρτοκοπτική και με αποτυπωματα παλάμης:

 

Ο καιρός του φθινοπώρου: "Δεν είναι δα και καλοκαίρι, αλλά δεν είναι και χειμώνας. Είναι κάτι ανάμεσα. Πότε λιάζει κάνει ζέστη και πότε βρέχει και έχει λίγο κρύο!" "Δεν μπορούμε να πάμε στη θάλασσα τώρα. Όλο φυσάει και έχει κύμα." Αυτές ήταν κάποιες απαντήσεις για τον καιρό του Φθινοπώρου από τα παιδιά σε σχετική ερώτηση.

Είδαμε λοιπόν το βίντεο με την πρόβλεψη καιρού για την σημερινή μέρα και σταθήκαμε στις έννοιες μποφόρ, καταιγίδες, ηλιοφάνεια.  

Ακούσαμε τη "Βροχή" του Χατζηδάκι και "φτιάξαμε" ήχους βροχής με δάκτυλα και παλάμες, αναλόγως έντασης.

Κατασκευάσαμε σύννεφα  γεμάτα βροχή, αλλά και τις ομπρελίτσες μας, για να είμαστε προετοιμασμένοι

 

Καλό Φθινόπωρο λοιπόν!!