Αρχική σελίδα Σχολικό έτος 2014-2015 ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τα φρούτα του φθινοπώρου

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τα φρούτα του φθινοπώρου

Στο β ολοήμερο τμήμα πραγματοποιήθηκε το σχέδιο εργασίας: "Τα φρούτα του φθινοπώρου".

Αρχικά τα παιδιά διατύπωσαν τα όσα γνωρίζουν για τα φρούτα:

Σε δεύτερη φάση χωριστήκαμε σε πέντε ομάδες, όσα είναι και τα φθινοπωρινά φρούτα: μήλο, αχλάδι, σταφύλι, κυδώνι και ρόδι. Το κάθε παιδί επέλεξε με τι ήθελε να ασχοληθεί και η συλλογή του υλικού άρχισε με την θερμή υποστήριξη των γονέων. 

"Κάθε μέρα και ένα φρούτο" ήταν το σλόγκαν της εβδομάδας.

  • Αρχή έγινε με το μήλο, όπου συγκεντρώθηκαν παροιμίες, μαντινάδες, ποιήματα, παραμύθια ("Η μηλίτσα", "Τα μήλα των Εσπερίδων", η "Χιονάτη"), αινίγματα, τραγούδια (πολλά τραγούδια!!), εικόνες από περιοδικά και το internet, πληροφορίες, φρούτα και χυμός. Εννοείται ότι όλοι φάγαμε μήλα και ήπιαμε για πρώτη φορά χυμό μήλου. Νόστιμος!!

Κάναμε μαθηματικά με το μισό και το ολόκληρο, τραγουδήσαμε και χορέψαμε το "Μήλο μου κόκκινο", κατασκευάσαμε τη μηλιά και εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας ακούγοντας τις νέες πληροφορίες από τα παιδιά.

 

  • Η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκε με το αχλάδι. Και αυτή η ομάδα έφερε πλούσιο υλικό, για το οποίο μας μίλησε με ενθουσιασμό. Ζωγραφιές, εικόνες, πληροφορίες, αινίγματα, φρούτα, ακόμη και μια ολόκληρη αχλαδόπιτα από μια μαμά, για να δοκιμάσουμε όλοι!!!!  

κατασκευή "ο αχλαδούλης"

 

  • Η τρίτη ομάδα ασχολήθηκε με το σταφύλι. Και εδώ το υλικό περιλάμβανε από σταφύλι, μέχρι σταφίδες, αμπελόφυλλα, παραμύθια ("Η αλεπού και τα σταφύλια", "Ο θεός Διόνυσος"), αινίγματα, εικόνες και πληροφορίες για τις χρήσεις του σταφυλιού (κρασί, ξύδι, ρακί, γλυκό, σταφίδα) κα τραγούδια και ποιήματα ("Σε μια ρόγα από σταφύλι").

Μέσα στη τάξη και επειδή τα σταφύλια μας ήταν πολλά και ώριμα, τα ζουλήξαμε και φτιάξαμε το δικό μας κρασάκι, όχι βέβαια για να το πιούμε, για τη διαδικασία!!!

ομαδική κατασκευή με πλαστελίνη (λεπτή κινητικότητα)

  • Ακολούθησε η ομάδα με το κυδώνι. Νέες πληροφορίες και από αυτή την ομάδα. Εκτός από τα αινίγματα, το τραγούδι και τις εικόνες, μάθαμε ότι το "μήλο της έριδος" δεν ήταν και τόσο "μήλο", αλλά ήταν κυδώνι και γι' αυτό ήταν χρυσό!!!

 

  • Η πέμπτη ομάδα ασχολήθηκε με το ρόδι. Μάθαμε χρήσιμες πληροφορίες για το πόσο καλό μας κάνει, ποιήματα και το αίνιγμα: "Χίλιοι μύριοι καλογέροι, σε ένα ράσο τυλιγμένοι, τι είναι;". Επίσης το "μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης", όπου ο Πλούτωνας την κέρασε ρόδι, για να ξεχάσει τη μητέρα της, Δήμητρα.

 

Στο τέλος στολίσαμε το δέντρο του Klimt και το κάναμε "δέντρο με όλα τα φθινοπωρινά φρούτα".


Ένα φρούτο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!!!!