28η Οκτωβρίου 1940

Για να ξεκινήσουμε να μιλάμε για ένα πόλεμο που έγινε πολλά (74) χρόνια πριν , έπρεπε να ξεκινήσουμε με το τι είναι πόλεμος και τι ειρήνη.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και τι στη διάρκεια της ειρήνης;

Τα παιδιά γνώριζαν, μιας και γύρω μας υπάρχουν εμπόλεμες χώρες και βλέπουμε τι γίνεται σ' αυτές στις ειδήσεις. Και βέβαια όλοι προτιμάμε την ειρήνη, γι' αυτό κι εμείς την ζωγραφίσαμε, για να τη συγκρίνουμε με τον πόλεμο, που θέλουμε να διώξουμε μακριά από όλο τον κόσμο.

 Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην "ασπίδα του Αχιλλέα", έργο του θεού Ήφαιστου, την οποία περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, όπου αντί να είναι μια ασπίδα πολέμου, ήταν ένας ύμνος στην ειρήνη, αφού πάνω της ήταν σκαλισμένες όλες οι ομορφιές και οι χαρές της ζωής.

Διαβάσαμε παραμύθια όπως: "Ειρήνη" Αριστοφάνη, για παιδιά και το "κανόνι της ειρήνης".

 

Γνωρίσαμε τα σύμβολα της ειρήνης και τα αποτυπώσαμε εικαστικά.

δημιουργία μοτίβου Α-Β-Α

 

Η δεύτερη ενότητα μας ήταν η Ελλάδα και η σημαία μας. Την είδαμε στο χάρτη, είδαμε ότι έχει πολλή θαλασσα και νησιά, ότι είναι μικρή σε σχέση με άλλες χώρες και εντοπίσαμε το Ηράκλειο που μένουμε.

Κάθε χώρα έχει μια σημαία για σύμβολο της. Η δική μας είναι η γαλανόλευκη. Την περιγράψαμε, μετρήσαμε τις λωρίδες της και προσπαθήσαμε να βρούμε από που πήρε τα χρώματα της. Σε αυτό μας βοήθησε και η Γαλάτεια Σουρέλη, με το κείμενο της "Ασπρογάλανο πανί", το οποίο και δραματοποιήσαμε με επιτυχία και ενθουσιασμό. 

Ύστερα μπήκαμε στα γεγονότα του πολέμου του 1940. Για τους Ιταλούς που ήθελαν να πάρουν την Ελλάδα και για τους Έλληνες που βροντοφώναξαν ΟΧΙ.

ομαδική εργασία

Τους Έλληνες που πολεμώντας σαν ήρωες ρεζίλεψαν τον Μουσολίνι και τον ιταλικό στρατό.

Για να τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες, κάναμε τη γιορτούλα μας, με τα ποιηματάκια μας, τα τραγούδια μας, τον εθνικό μας ύμνο, την παρέλαση μας, τα σημαιάκια μας και την παράσταση κουκλοθέατρου: "Το κανόνι της ειρήνης".

Και του χρόνου!!!