Καλές Γιορτές!!!

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και έρχεται και η Πρωτοχρονιά!!!

 Κι εμείς στο Νηπιαγωγείο αποκτήσαμε καινούριες γνώσεις και εμπειρίες πάνω στα έθιμα των ημερών:

και πραγματοποιήσαμε τα περισσότερα:

  • στολίσαμε το δέντρο μας, που αποτέλεσε και το λιτό σκηνικό για τη γιορτούλα μας με τίτλο: "Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια"

τραγουδήσαμε "το έλατο" και το αποτυπώσαμε καλλιτεχνικά:

(ομαδικές)

(ατομικό στολίδι)

(πρόσκληση για τη γιορτή, με το κείμενο φτιαγμένο και γραμμένο από τα παιδιά)

  • φτιάξαμε μελομακάρονα με τα χεράκια μας και τα γευτήκαμε, ενώ γράψαμε και τη συνταγή, για να μην την ξεχάσουμε

  • μάθαμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων και τα τραγουδήσαμε, όπως κάθε χρόνο, στο Δημοτικό. Διαβάσαμε την τρομερή και φοβερή "Φρικαντέλα", του Ευγ. Τριβιζά και ακούσαμε κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
  • Είπαμε την ιστορία για τους καλικάντζαρους! Τους μικρούς επισκέπτες που ανεβαίνουν στον απάνω κόσμο και κάνουν σκανταλιές, για 12 μέρες, από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα και φεύγουν με τον Αγιασμό των νερών. Μπορούμε να προφυλακτούμε από την παρουσία τους, αν βάλουμε στην πόρτα ένα κόσκινο, για να απασχοληθούν μετρώντας τις τρύπες του (βέβαια ξέρουν να μετρούν ως το τρία), ή να κρεμάσουμε ένα σταυρό ή να έχουμε αναμένη τη φωτιά στο τζάκι μέρα και νύχτα, που την φοβούνται. Ακούσαμε την "Αγέλαστη Πολιτεία" και παίξαμε πολλές φορές το παιχνίδι που σκεφτήκαμε μόνοι μας: "Οι καλικάντζαροι και ο κουραμπιές" (2 ομάδες, η μια απέναντι στην άλλη, μια μπάλα στη μέση. Κάθε παιδί και το απέναντι του έχει ένα αριθμό. Κάθε φορά που φωνάζω τον αριθμό τρέχουν τα 2 παιδιά να πιάσουν τον κουραμπιέ. Νικητής όποιος φτάσει πρώτος.) Επίσης παίξαμε memoryκάντζαρους:

  • φτιάξαμε τις κάρτες μας, αφού γνωρίσαμε τις διάφορες ευχές:


Η επόμενη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στα έθιμα της Πρωτοχρονιάς:

  • πολύς λόγος έγινε για τον αγαπημένο Άγιο των παιδιών, τον Άγιο Βασίλη, που πείσμα όσων μεγάλωσαν, υπάρχει και μας φέρνει δώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αρκεί να του στείλουμε το γράμμα. Κι εμείς το γράψαμε και το παραδώσαμε στους γονείς να το στείλουν...

  • φτιάξαμε το γούρι της χρονιάς, το πέταλο μας, για καλό ποδαρικό.

  • δημιουργήσαμε πρωτοχρονιάτικες κατασκευές για να στολίσουμε το χώρο μας:

(ομαδική)

(ατομικές)

  • Την τελευταία μέρα πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή δώρων στο Νηπιαγωγείο, πιστοί στο πνεύμα της προσφοράς και των γιορτών, διαδικασία που άρεσε πολύ στα παιδιά.
  • Όσο για τη βασιλόπιτα θα την μαγειρέψουμε με τα παιδιά, όταν ανοίξει το σχολείο και αντί για φλουρί είπαμε ότι φέτος θα βάλουμε φασόλι... Όποιος βρει το φασόλι θα είναι ο "φασουλοβασιλιάς της χρονιάς"!!!!!

Καλές γιορτές λοιπόν!!

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Γλυκιά Πρωτοχρονιά!!